În România votul antiBăsescu a devenit o modă, un laitmotiv electoral. Mesajul este facil, nu îți trebuie multă creativitate pentru a-l transmite. „A sosit vremea decontului”, spun useliștii, încercând să folosească votul ca pe o armă împotriva președintelui.
La finalul unei campanii centrată pe războiul USL – Traian Băsescu, în care ARD s-a diluat în mesajul prezidențial, puțini români au ieșit să voteze un anume candidat, o idee economică, un program de guvernare. În schimb, s-au lipit etichete. Nu poți vota un candidat ARD fără ca automat să ți se spună că ești băsist, nu este bine să votezi pe cineva de la USL fără să te legitimezi drept un anti-occidental.
Campania pentru parlamentarele din această toamnă s-a rezumat la întrebarea simplă „ești cu Băsescu sau împotriva lui”. Cele treizeci de zile electorale au arătat exact în acest fel: un președinte prezent până la enervare pe ecranele televizoarelor, dublat de liderii USL care amenințau cu suspendarea de cel puțin câteva ori pe zi. Zero discurs economic, prea puține informații cu ce se va întâmpla în 2013.
Lupta antiBăsescu a început în 2007, ca un experiment politic, când s-a testat pentru prima dată credibilitatea locatarului Palatului Cotroceni. În 2009, campania prezidențială deja atinsese un punct fierbinte, lupta antiBăsescu fiind deja un slogan de campanie. Au urmat pe rând, mișcările de stradă din ianuarie 2012, când s-a strigat la unison „jos Băsescu”, alegerile locale – un alt motiv pentru a da un mesaj împotriva lui Băsescu și referendumul din 29 iulie, tot pentru demiterea lui Traian Băsescu. La toate președintele a pierdut, dar el a rămas tot la Palatul Cotroceni.
Pe 9 decembrie, românilor li s-a spus că votează împotriva lui Traian Băsescu și PDL. O nouă promisiune că votul acesta reprezintă cheia eliminării președintelui din jocul politic. Radicalul Antonescu l-a amenințat pe Traian Băsescu că va fi suspendat, semn că lupta nu se va încheia acum dacă Victor Ponta nu va rămâne premier.
Astfel, după aceste alegeri există șanse ca românii să mai voteze o dată împotriva lui Traian Băsescu. Astăzi se va da cel puțin al patrulea vot antiBăsescu. Depinde cum numără fiecare.
Oare de câte astfel de voturi anti mai au nevoie politicienii pentru a-i convinge pe români să vină la urne? Oare de câte astfel de voturi împotriva sa mai are nevoie președintele Traian Băsescu pentru a înțelege că ceva este greșit în felul în care își îndeplinește atribuțiile constituționale?
Citește și Ruptura Tăriceanu
Citește și Cine se mai uită la Băsescu Show
Citește și Pe cine va pune Băsescu premier